Servicii juridice complete pentru recuperarea drepturilor tale

Suntem aici să te ajutăm să-ți protejezi interesele și să-ți recuperezi bunurile în cel mai eficient mod posibil. Echipa noastră oferă soluții personalizate pentru fiecare caz, asigurând respectarea strictă a legii și o abordare profesionistă.

Executări indirecte

Executarea silită indirectă se realizează prin valorificarea bunurilor debitorului sau poprirea veniturilor pe care acesta le are de primit de la o terță persoană.

Efectuarea executării silite începe cu formularea cererii de executare silită, înregistrarea acesteia și deschiderea dosarului de executare silită, solicitarea de către executorul judecătoresc a încuviințării executării silite și încuviințarea de către instanța de executare.

book lot on black wooden shelf

Urmărirea bunurilor mobile

Urmărirea bunurilor mobile reprezintă forma de executare silită prin care creditorul ce are o creanță asupra debitorului stabilită printr-un titlu executoriu și-o realizează prin valorificarea bunurilor mobile deținute de debitor cu titlu de proprietar. Este o executare silită prin echivalent.

Executarea silită mobiliară debutează cu trimiterea unei somații către debitor însoțite de încheierea de încuviințare a executării silite, care are la dispoziție o zi pentru a face plata voluntar. În cazul în care debitorul nu plătește suma datorată, executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului în vederea valorificării lor, chiar dacă acestea sunt deținute de un terț.

Dacă în termen de 15 zile de la aplicarea sechestrului nu au fost plătite suma datorată, toate accesoriile şi cheltuielile de executare, executorul judecătoresc va proceda la valorificarea bunurilor sechestrate prin: vânzare la licitație publică, atunci când acordului părților sau dacă vânzarea directă ori amiabilă nu se realizează, vânzare amiabilă, în acest caz cu acordul creditorului, executorul poate să îi încuviințeze debitorului să procedeze el însuși la valorificarea bunurilor sechestrate, acesta fiind obligat să îl informeze în scris despre ofertele primite, indicând, după caz, numele sau denumirea şi adresa potențialului cumpărător, precum şi termenul în care acesta din urmă se angajează să consemneze prețul propus, sub sancțiunea declanșării procedurii de vânzare silită prin licitație publică a bunurilor, dacă până la împlinirea termenului terțul cumpărător nu consemnează prețul oferit la dispoziția executorului judecătoresc, vânzare directă, către cumpărătorul care oferă cel puțin prețul stabilit prin procesul verbal de sechestru sau prin raport de evaluare sau prin alte modalități admise de lege.

Urmărirea silită imobiliară

Urmărirea bunurilor imobile, tot o executare silită prin echivalent, care are ca scop satisfacerea creanței, pentru care s-a declanșat executarea silită prin vânzarea bunurilor imobile ale datornicului.

Imobilele urmărite silit se valorifică prin vânzare la licitație publică, vânzare directă şi prin alte modalități admise de lege, inclusiv prin încuviințarea de către executorul judecătoresc, cu acordul creditorului, ca debitorul să procedeze el însuși la valorificarea bunurilor. In cazul în care obiectul executării silite îl formează mai multe bunuri imobile distincte ale debitorului procedura de vânzare prin licitație publică se va îndeplini pentru fiecare bun în parte.

Poprirea

Poprirea permite creditorului să urmărească sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile al căror titular este chiar debitorul, însă sunt deținute sau urmează a fi deținute în temeiul unor raporturi juridice existente de o a treia persoană.

Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se înființează de către organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa cu dovada de comunicare, terțului poprit, împreună cu o copie certificata de pe încheierea de încuviințare a executării silite.

Debitorul va fi înștiințat despre înființarea popririi. Terțul poprit este obligat ca, in termen de 5 zile de la primirea comunicării, sa înștiințeze organul de executare daca datorează vreo suma de bani cu orice titlu debitorului. Validarea popririi intervine doar în situația în care terțul poprit nu își îndeplinește obligațiile stabilite prin lege în sarcina sa. Hotărârea de validare rămasă definitivă are efectul unei cesiuni de creanță și constituie titlu executoriu împotriva terțului poprit, până la concurența sumelor pentru care s-a făcut validarea.

Executarea silită indirectă se încheie cu eliberarea şi distribuirea sumelor obținute din executare. Dispozițiile Codului de procedură civilă prevăd situația în care la executarea silită a participat un singur creditor (eliberarea sumelor) şi cea în care la executarea silită au participat mai mulți creditori sau au intervenit în cursul procesului (distribuirea sumelor).

Executări directe

Predarea silită a bunurilor mobile, Predarea silită a bunurilor imobile(evacuare), Executarea silita a altor obligații de a face sau a obligațiilor de a nu face

Și în cadrul executării silite directe trebuie respectate normele generale privind cererea de executare silită, înregistrarea cererii, comunicarea încheierii, formularea cererii de încuviințare și încuviințarea executării silite.

Predarea silită a bunurilor mobile

Predarea silită a bunurilor mobile este o formă a executării silite directe care intervine atunci când prin titlul executoriu debitorul este obligat să predea creditorului un bun mobil, determinat prin calitate și cantitate. Această formă de executare silită directă debutează cu emiterea unei somații de către executorul judecătoresc prin care debitorul este invitat să predea bunul în natură, în termen de o zi de la primirea somației.

Dacă partea obligată să predea un lucru mobil nu își îndeplinește obligația în termen de o zi de la primirea somației, predarea lui se va face prin executare silită, executorul judecătoresc se deplasează la fața locului, preia bunul respectiv și îl predă el însuși creditorului, punându-l pe acesta în drepturile sale stabilite prin titlul executoriu. Despre aceste operații executorul judecătoresc va încheia un proces-verbal; în procesul-verbal executorul judecătoresc va stabili, totodată, cheltuielile de executare pe care urmează să le plătească debitorul; procesul-verbal constituie titlu executoriu în privința cheltuielilor de executare stabilite în sarcina debitorului.

Predarea silită a bunurilor imobile (evacuare)

Predarea silită a bunurilor imobile, formă a executării silite directe, intervine atunci când titlul executoriu constată obligația debitorului să lase alteia posesiunea/folosința unui imobil, fiind obligat să predea acel imobil sau să iasă din el. Această formă de executare se poate realiza în cazul admiterii unei acțiuni în revendicare, a unei acțiuni posesorii, a unei acțiuni de evacuare, precum și în cazul oricărei hotărâri prin care s-a dispus restituirea sau predarea unui bun imobil; de asemenea, prin această procedură se poate obține executarea unui act autentic de vânzare-cumpărare privitor la un imobil, a unui act de adjudecare etc.

Aceasta procedură debutează cu trimiterea unei somații debitorului; dacă partea obligată să părăsească ori să predea imobilul nu-şi îndeplinește această obligație în termen de 8 zile de la primirea somației, ea va fi îndepărtată prin executare silită, iar imobilul va fi predat celui îndreptățit; în acest sens, executorul judecătoresc va soma pe debitor să părăsească de îndată imobilul, iar în caz de împotrivire, îl va evacua din imobilul respectiv împreună cu toate persoanele care ocupă imobilul în fapt ori fără niciun titlul opozabil creditorului cu sau fără ajutorul forței publice, punând pe creditor în drepturile sale. Dacă executarea privește un imobil în care se găsesc bunuri mobile ce nu formează obiectul executării şi pe care debitorul nu le ridică singur, executorul va încredința aceste bunuri în păstrarea unui custode, pe cheltuiala debitorului. După îndeplinirea executării silite a imobilului, executorul judecătoresc va întocmi procesul-verbal despre realizarea executării, în procesul-verbal executorul va stabili, totodată, cheltuielile de executare pe care urmează să le plătească debitorul; procesul-verbal constituie titlu executoriu în privința cheltuielilor de executare stabilite în sarcina debitorului.

Executarea silită a obligațiilor de a face sau a obligațiilor de a nu face

Executarea silită a obligațiilor de a face sau a obligațiilor de a nu face, formă a executării silite directe, devine aplicabilă atunci când debitorul a fost obligat prin titlul executoriu fie la o acțiune, respectiv de a face ceva, fie la o inacțiune, respectiv de a se abține de a face ceva.

Și această formă de executare silită debutează tot cu o somație, dacă debitorul refuză să îndeplinească o obligație de a face cuprinsă în titlul executoriu, în termen de 10 zile de la primirea somației creditorul poate fi autorizat de instanța de executare, prin încheiere executorie, dată cu citarea părților, să o îndeplinească el însuți sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului. Dispozițiile sunt aplicabile în mod corespunzător şi în cazul când titlul executoriu cuprinde o obligație de a nu face. Creditorul va putea cere instanței de executare să fie autorizat, prin încheiere executorie, dată cu citarea părților, să desființeze el însuși sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului, lucrările făcute de acesta împotriva obligației de a nu face.

Executarea hotărârilor judecătorești referitoare la minori

Aceasta este tot o executare a obligației de a face ce implică un fapt personal al debitorului însă se solicită o abordare specială având în vedere că executarea se referă la un minor.

Situațiile în care este aplicabilă această procedură sunt următoarele: stabilirea locuinței minorului, darea în plasament, înapoierea minorului de către persoana care îl deține fără drept, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, precum și alte măsuri prevăzute de lege.

Intocmirea proceselor verbale de constatare în cazul ofertei reale de plată și consemnațiunii

Legislația noastră civilă a instituit în favoarea debitorului și posibilitatea de a se libera de datorie în acele cazuri în care creditorul, din diferite motive, refuză să primească plata. Astfel, debitorul care dorește să se elibereze de datorie are posibilitatea de a se adresa în acest scop executorului judecătoresc din circumscripția curții de apel în care se află domiciliul ori sediul creditorului sau domiciliul ales al acestuia. În temeiul cererii debitorului executorului judecătoresc va iniția procedura ofertei reale de plată.

Procedura debutează prin comunicarea unei somații către creditor care va indica locul, data si ora predării, precum si suma ori obiectul ce urmează a fi predate.

După primirea somației creditorul poate adopta atitudini diferite, iar executorul judecătoresc va proceda în conformitate astfel:

  • va întocmi un proces-verbal în care să rezulte acceptarea de către creditor a ofertei reale, iar debitorul va fi eliberat de obligație;
  • va întocmi un proces-verbal în care să constate neprezentarea sau refuzul creditorului de a accepta suma sau obiectul oferit; în acest caz debitorul va face creditorului o nouă somație în care se vor arăta ziua şi ora, cât şi locul unde suma sau, după caz, bunul oferit se va depune; spre a se libera de datorie, după îndeplinirea acestei formalități va putea să consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank – S.A. sau la orice altă instituție de credit ori, după caz, la o unitate specializată, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecătoresc care a trimis somația; după consemnare, executorul judecătoresc va constata, printr-o încheiere ce se comunică creditorului în termen de 5 zile de la întocmirea acesteia, dată fără citarea părților, efectuarea plății şi liberarea debitorului.

Debitorul se consideră liberat în ziua plății. Persoana interesată poate cere ca drepturile de ipotecă constituite pentru garantarea creanței șterse în condițiile prezentului titlu, să fie scoase din cartea funciară sau din alte registre publice în baza procesului-verbal sau hotărârii.

Constatarea de urgență a unor stări de fapt în condițiile prevăzute de art. 364 din Cod de Procedură Civilă

Constatarea unei stări de fapt reprezintă procedura prin care executorul judecătoresc constată la fața locului, la cererea creditorului, o anumită stare de fapt care ar putea să înceteze ori să se schimbe.

Starea de fapt se consemnează de executorul judecătoresc printr-un proces-verbal ce se comunică instanței de judecată şi în copie celui împotriva căruia s-a făcut constatarea, dacă nu a fost prezent, şi are puterea doveditoare a înscrisului autentic.

Aplicarea măsurilor asiguratorii dispuse de instanța judecătorească

Măsurile asigurătorii constau în indisponibilizarea unor bunuri sub forma sechestrului judiciar, sechestrului asigurător sau a popririi asigurătorii asupra veniturilor debitorului. În aceste condiţii, măsurile asigurătorii rămân valabile pe toată perioada executării silite şi, odată cu individualizarea creanţei şi ajungerea acesteia la scadenţă, în cazul neplăţii, măsurile asigurătorii se transformă în măsuri executorii.

Sechestrul asigurător se duce la îndeplinire de către executorul judecătoresc, fără a mai cere vreo autorizare sau încuviințare în acest sens şi se aplică fără somaţie ori înştiinţare prealabilă a debitorului. În ceea ce priveşte valorificarea bunurilor sechestrate, vânzarea lor nu se va putea face decât după ce creditorul a obţinut titlul executoriu.

În vederea aplicării sechestrului judiciar, executorul judecătoresc, sesizat de partea interesată, se va deplasa la locul situării bunului ce urmează a fi pus sub sechestru şi îl va da în primire, pe bază de proces-verbal, administratorului-sechestru. Efectul hotărârii de încuviințare a sechestrului judiciar dăinuie până la sfârșitul procesului, când administratorul sechestru va trebui să predea bunul părții care l-a dobândit în urma judecății.

Măsura popririi asigurătorie se duce la îndeplinire de către executorul judecătoresc, fără a mai cere vreo autorizare sau încuviințare în acest sens şi se aplică fără somaţie ori înştiinţare prealabilă a debitorului. În ceea ce priveşte eliberarea / distribuirea sumelor datorate debitorului, ori după caz, vânzarea bunurilor mobile, acestea nu se vor putea face decât după ce creditorul a obţinut titlul executoriu.

Recuperarea pe cale amiabilă
a oricărei creanțe

Recuperarea pe cale amiabilă a unei creanțe reprezintă procedura ce include efectuarea de diferite notificări şi convocări la sediul biroului nostru în vederea plății creanțelor sau încheierea unor acorduri de plată sau eșalonare a plății acestora.

Procedura constă în: verificarea solvabilității debitorului; verificarea disponibilităților debitorului; verificarea bunurilor acestuia şi a capacităților de plată; notificarea debitorului; realizarea unor corespondențe de tip electronic şi telefonic cu acesta; facilitarea întâlnirii părților la sediul biroului nostru în vederea negocierii şi stabilirea modalităților de plată favorabile; deplasări la sediul/domiciliul debitorului.

Notificarea actelor judiciare și extrajudiciare

Notificarea actelor judiciare şi extrajudiciare este procedura prevăzută de lege care are drept scop transmiterea, în mod oficial, a unor documente/acte juridice referitoare la un raport juridic sau la o stare de fapt sau de drept.

Actele judiciare sunt cele care se emit pe parcursul soluționării unui proces (citații, cerere de chemare în judecată, hotărâre judecătorească, cereri privind exercitarea căilor de atac şi alte acte procesuale).

Actele extrajudiciare sunt cele ce nu emană de la o instanță judecătorească însă pot fi folosite în cadrul unui eventual proces.

În funcție de opțiunea persoanei care solicită notificarea, comunicarea actelor judiciare şi extrajudiciare se realizează prin următoarele metode:

  • prin intermediul oficiilor poştale, în ziua înregistrării lor în cadrul biroului nostru, urmând ca dovezile să fie înmânate în termen de 10 (zece) zile, în funcţie de destinaţie;
  • prin agent procedural, urmând ca dovezile să fie înmânate în maxim 3 zile de la înregistrare.

Dacă se dorește transmiterea dintr-un stat membru UE în altul a unui act judiciar sau extrajudiciar în materie civilă sau comercială pentru a fi notificat sau comunicat unei persoane cu sediul/domiciliul în acel stat membru se atrage aplicabilitatea Regulamentului CE nr. 1393/2007 al Parlamentului european și al Consiliului.

Consultații în legătură cu constituirea actelor execuționale

Executorul Judecătoresc Borcea-Tatu Anca vă oferă consultanță juridică de specialitate.

La depunerea cererii, creditorul, poate fi îndrumat să redacteze cererea de executare silită, în funcție de forma de executare, se verifică actele depuse și taxa judiciară de timbru. Totodată, se explică ce reprezintă încuviințarea executării silite.

Creditorului, dar și debitorului, li se aduc la cunoștință drepturile și obligațiile lor pe parcursul executării silite, li se explică actele de executare silită sau anumite acțiuni întreprinse de executorul judecătoresc, etapele în executarea silită, precum și efectele actului de executare.
Răspundem întrebărilor întrebărilor dumneavoastră, chiar daca nu sunteți clienți ai biroului nostru.

Orice persoana interesată poate beneficia de consultanță juridică gratuită în măsura în care răspunsul nu necesită o informare complexă din partea noastră.

Consultanță gratuită pentru tine

Descoperă cum serviciile noastre de executare silită pot rezolva problemele tale financiare rapid și eficient.